Top 10 over bizarre eller latterlige fatwaer
Af xilebat
Oversættelse af: Top 10 Bizarre or Ridiculous Fatwas
Kilde: Listverse, 25. februar 2010
Udgivet på myIslam.dk : 7. februar 2013

I mangel af en central islamisk religiøs autoritet som en pave eller en Dalai Lama, kan stort set enhver muslimsk "lærd" skabe en fatwa, et religiøst edikt, for det moderne liv, der angiveligt skulle være afledt af Koranen eller hadith-fortællingerne fra Muhammeds liv (som er mindre autoritative). I de senere år er udbuddet langt oversteg efterspørgslen, og det hele er ved at blive latterligt. De fleste fatwaer er uskadelige og lidt trivielle, men på det seneste er nogle islamiske jurister gået helt over gevind.


10 Solen og jorden

Fatwaen: Stormufti Sheik Ibn Baaz: Solen kredser om jorden

I en fatwa fra 2000 med titlen "De overleverede og sansemæssige beviser for at solen kredser og jorden står stille", hævdede den saudiarabiske stormufti sheik Ibn Baaz, at jorden var flad og skivelignende og at solen kredsede rundt om den. Han insisterede på, at satellitbilleder, der viste det modsatte, ikke var andet end en vestlig sammensværgelse mod den islamiske verden.

Kilde: Al-Ahram Weekly Issue 477, 13-19 April, 2000.


9 De sataniske Vers

Fatwaen: Ayatollah Khomeini: Dræb for en bog, ingen af os kan/bør læse!

I 1988 fik udgivelsen af Salman Rushdies roman "De sataniske vers" den iranske revolutionære leder, ayatollah Khomeini, til at udstede en fatwa mod Rushdie med en enorm dusør for hans død. Dette udløste flere angreb på romanens oversættere, forlæggere og boghandlere, herunder mordet på den japanske oversætter Hitoshi Igarashi. Millioner af muslimer over hele verden, der aldrig havde læst en eneste linje af bogen, og som aldrig selv havde mødt Rushdie, ønskede ham død. Interessant nok kunne 24% af iranerne dengang ikke engang læse.

Kilde: “The West Is Choked by Fear”, Der Spiegel Jan 4, 2010, Henryk Broder


8 Drengepiger

Fatwaen: Det Malaysiske Nationale Fatwaråd: Fatwa om drengepiger

En undersøgelse fra University of Massachusetts rapporterede for nylig, at piger, der dyrker sport, har højere selvværd, og er mindre tilbøjelige til at gå ind i (eller forblive i) voldelige parforhold. Kan dette faktum have truet hannerne i Det Malaysiske Nationale Fatwaråd? Måske. Dette kan være grunden til, at Kuala Lumpur var på randen af oprør, da Søstre i Islam demonstrerede mod en malaysisk fatwa imod drengepiger, der stemplede enhver pige, der opførte sig ukvindeligt, som en overtræder af islamiske principper. Heldigvis er den endnu udefinerede straf for malaysiske piger i T-shirts og jeans stadig ikke optaget i sharia-loven.

Kilde: The Malaysian Insider


7 Mickey Mouse

Fatwaen: Muhammad Al-Munajid: Bring mig hovedet af Mickey Mouse

Det er rigtigt - nogen er ude efter Mickey Mouse. Ifølge det britiske Daily Telegraph har sheik Muhammad Al-Munajid kaldt Mickey "en af Satans soldater" og dekreteret, at husmus og deres tegneseriefætre skal "dræbes i alle tilfælde".

Og forstå dette - fyren er ikke noget gennemsnitligt tossehoved. Munajid er forhenværende diplomat på den saudiske ambassade i Washington D.C. Han kom med bemærkningerne på det arabiske tv-netværk, al-Majd TV, efter at han var blevet bedt om at give en fremstilling af islams lære om mus.

Men bare rolig, Mickey vil ikke være alene. Munajid var også ude efter Jerry fra "Tom og Jerry". Måske skulle de flytte sammen med Salman Rushdie (ovenfor).

Kilde: Report: Saudi Cleric Says Mickey Mouse ‘Must Die’.


6 Humørikoner

Fatwaen: Multaqa Ahl al Hadith: Fatwa om humørikoner

Jeg kan næsten støtte denne her. Humørikoner er irriterende, ja, men onde? Virkelig? Et muslimsk forum, der forsøger at skabe sig et navn, mener ja.

Ifølge det muslimske internetforum Multaqa Ahl al Hadith: "Humørikoner er forbudt, fordi de efterligner Allahs skabninger, lige meget om det er på en naturlig, deformeret eller blandet måde, og eftersom de afbilder ansigtet og ansigtet er det, der giver det reelle billede, så vil humørikoner, som repræsenterer ansigter, der udtrykker følelser - så vil alt dette summe sig op til at gøre dem haram." Desuden: "En kvinde bør ikke bruge disse billeder, når hun taler med en mand, der ikke er hendes mahram [en mahram er en person, som det ikke er tilladt at gifte sig med, o.a.], fordi disse ansigter bliver brugt til at udtrykke, hvordan hun har det, så det er som om hun smiler, griner, er genert og så videre, og det bør en kvinde ikke gøre med en ikke-mahram mand. Det er kun tilladt for en kvinde at tale med mænd i tilfælde af nødvendighed, så længe dette foregår i et offentligt chatrum og ikke i en privat korrespondance."

Kilde: Jihad Watch


5 Fodbold

Fatwaen: Fodbold-fatwa

Nej, ikke engang dette smukke spil er sikret mod idiotiske fatwaer. Som en del af et regeringsinitiativ til at fjerne useriøse fatwaer, nedgjorde den saudiske avis Al Watan et meget virkeligt edikt, der gav nye regler for fodbold. Blandt de latterlige krav var: "Spil ikke med 11 mand som kætterne, jøderne og de kristne" og "spil i din pyjamas eller dit almindelige tøj (fordi) farvede shorts og nummererede T-shirts ikke er muslimsk tøj". Særlig latterligt var ediktet om at "fjerne overliggeren for ikke at efterligne kætterne og for at være helt adskilt fra fodboldsystemets despotiske internationale regler."

Kilde: “A Fatwa on Football”, The Guardian, Monday 31 October 2005.


4 Vaccine

Fatwaen: Vantro vaccine

Polio er stigende i Indien, Nigeria, Afghanistan og Pakistan. Hvorfor? Fordi en anti-polio-fatwa, udstedt af anti-vestlige gejstlige, forbyder pakistanske børn at blive vaccineret. De gejstlige siger, at vaccinen er en sammensværgelse med det formål at gøre muslimer sterile. Ironisk nok er det de gejstliges planer, der vil føre til dette resultat, eftersom døde/lammede børn ikke formerer sig noget videre.

Kilde: “POLIO ERADICATION: Looking for a Little Luck”, Roberts Science 6 February 2009


3 Nøgenhed og sex

Fatwaen: Rashad Hassan Khalil: Ingen nøgenhed til sex

I 2007 udsendte den tidligere dekan i islamisk lov ved al-Azhar Universitet i Cairo en fatwa om, at nøgenhed under samleje ophæver ægteskabet mellem mand og kone. Debatten var øjeblikkelig. Suad Saleh, leder af kvindeafdelingen på Al-Azhars islamiske studier, bad om "hvad som helst, der kan bringe ægtefæller tættere på hinanden", og den islamiske lærde Abdel Muti udtrykte sit samtykke ved at sige: "Intet er forbudt under ægteskabeligt samleje, undtagen naturligvis analsex." For sin del trak formanden for Al-Azhars fatwakommite, Abdullah Megawar, i land og sagde, at ægtepar kunne se hinanden nøgne, men at de virkelig burde dække sig til med et tæppe under sex.

Kilde: SimplyDumb


2 Urin

Fatwaen: Sheik Ali Gomaa: Urin-fatwa

Ifølge Egyptens stormufti, sheik Ali Gomaa, må dette at drikke Muhammeds urin betragtes som en stor velsignelse. Hvad? - Har de en masse af dette stof til overs, der er ved at gå til spilde, eller hvad? Husk, at Muhammed aldrig påstod, at han selv var guddommelig - så hvorfor skulle hans pis have magiske egenskaber? Da det ikke lykkedes ham at bestå latter-testen blandt de muslimske lærde, trak muftien senere sin fatwa tilbage og sagde, at det kun var hans "personlige mening".

Kilde: “A Fatwa Free-for-All in the Islamic World”, New York Times, Michael Slackman Published: Monday, June 11, 2007


1 Amning

Fatwaen: Ezzat Attiya: Voksenamning på arbejdspladsen

I maj 2007 spekulerede Ezzat Attiya over, hvordan ubeslægtede mænd og kvinder kunne arbejde sammen på det samme kontor, når islam forbyder mænd og kvinder, der ikke er gift eller beslægtede, at være alene sammen. Hans svar: Lad hende amme ham fem gange. Ja, det er rigtigt, en voksen kvinde, der ammer en voksen mandlig kollega, vil tage lunten af alt seksuelt sprængstof på kontoret. Forstår du - den kvindelige ansatte vil nu være den mandlige ansattes plejemor, og så kan de være alene sammen når som helst. Attiyas afgørelse blev hånet over hele galaksen, og også hurtigt fordømt på hjemmefronten. Han blev senere suspenderet fra sit job, sat i de arabiske avisers gabestok og udsendte en forhastet tilbagetrækning, der sagde, at det var en "dårlig fortolkning af en konkret sag."

Kilde: “A Fatwa Free-for-All In the Islamic World”, New York Times, Michael Slackman, Monday, June 11, 2007.
Oversættelse: Bombadillo